• Názov projektu:  Turiec do Európy, Európa do Turca

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128910

  • Termín: 19.02.-23.02.2024

  • Počet účastníkov: 6

  • Odbor: kuchár, cukrár

  • Miesto: Bergamo, Taliansko

  • Partneri: Pasticceria Sant´Anna, Ristorante Ol Giopí e la Margi

Na začiatok…

Tohtoročné jarné prázdniny 6 pedagógov z dvoch odborných škôl v našom konzorciu absolvovalo jobshadowing v talianskom meste Bergamo. Celkovo bolo 6 pedagógov z odborov kuchár a cukrár zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine a z Hotelovej akadémie v Žiline vyslaných do dvoch prevádzok. Do reštaurácie Ol Giopi e La Margi a do cukrárne Santa Anna. V týchto dvoch prevádzkach si mohli vyskúšať, aké je to pripravovať denné menu s využitím sezónnych potravín, kombinovať moderné s tradičnými jedlami v danom regióne.

Varenie, pečenie…

V reštaurácií si vyskúšali, aké je to pripravovať domáce cestoviny. Varili aj tradičné hlavné jedlá daného regiónu ako napríklad domáceho zajaca, holubov či jeleňa. Naučili sa ako správne uvariť polentu, čo je vlastne miestna kukuričná kaša. Nezameriavali sa však len na mäsové jedlá, ale aj na čerstvé ryby. V blízkosti mesta Bergamo sa nachádza najväčší chovateľ, spracovateľ a dodávateľ čerstvých rýb Orobica Pesca. Vo výrobných halách, ktorú mali možnosť navštíviť mohli vidieť ako sa čerstvé ryby dostávajú na trh.

V cukrárni sa podieľali pri výrobe domácich talianskych croissantov, tartaletiek, ale aj rôznych iných zákuskov a krémov (čokoládového, „english cream“ či pistáciového). Cukrárky taktiež aj pripravovali bigné či sponge cake.

Keďže Taliansko sa spája s hlbokou tradíciou vína, absolvovali aj prehliadku spojenú s ochutnávkou vín miestneho rodinného vinárstva La Collina s dlhoročnou tradíciou. Toto vinárstvo nezaostáva v novodobých technológiách spracovania vinnej révy. Ich produkcia patrí k tým najlepším, čo môže región ponúknuť. Podávali sa tu aj rôzne druhy syrov, salám, marmelád a domáceho chleba.

Na záver…

Na záver mali pedagógovia možnosť pripraviť banket pre 100 osôb, kde sa podávali miestne špeciality. Z jobshadowingu si určite odniesli nie len nové a zaujímavé gastronomické zážitky, ale hlavne množstvo nových vedomostí a zručností, ktoré budú ďalej odovzdávať svojim žiakom.

My dúfame, že s mobilitou boli pedagógovia spokojní a nebolo to prvý ani posledný krát čo sa Erasmus+ mobility zúčastnili!