Tento týždeň sme na Hotelovej akadémií v Žiline, ktorá je súčasťou konzorcia K.A.B.A. Slovensko, privítali návštevu z Turecka dvoch odborníkov pána Aydeyera a pána Demira zo školy Kocaeli Il Milli Eǧitim Müdürlüǧü v oblasti gastronómie v príprave jedál a nápojov „food and beverage“.
2 pedagógovia z tureckej školy, prišli učiť miestnych žiakov prípravu typických tureckých jedál a nápojov. V utorok predviedli žiaci prípravu tureckej kávy na náš spôsob a následne im tureckí pedagógovia predviedli originálny spôsob prípravy tureckej kávy. Ku káve samozrejme patrí aj dezert a tak naši hostia predviedli žiakom prípravu známeho dezertu baklava na 2 spôsoby, vyprážané a zapekané v rúre.
V stredu žiakom Hotelovej akadémie, predviedli prezentáciu, v ktorej im priblížili ich zvyklosti, národnú gastronómiu a aj vzdelávanie žiakov v tomto odbore. Po prednáške navštívili prevádzky v Rajeckých Tepliciach, s ktorými Hotelová akadémia v Žiline spolupracuje. Štvrtok ich čaká návšteva Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine a aj návšteva gastro prevádzok – Reštaurácia Pasáž, Česká hospoda a Flámovňa a aj Paša kebap.