XXVI Malopolskim Konkursie Szkól Gastronomicznych v Krakove
07.03.2025 sa konal 26. ročník medzinárodnej gastronomickej súťaže. Témou súťaže bolo „jarné prebudenie“ a súťažilo sa v odboroch kuchár, cukrár, čašník a barman. Súťaže sa zúčastnilo niekoľko poľských škôl aj súťažiacich zo zahraničia.
V odbore kuchár Strednú odbornú školu obchodu a služieb v Martine reprezentovala žiačka 2. ročníka hotelovej akadémie Vivian Boďová, ktorá pripravovala studené predjedlo „Jarné slnko“. Podmienkou bolo, aby obsahovalo reďkovku a morčacie mäso. Vivian pripravila tekvicovú panna cottu, paté s morčacím mäsom a figovým chutney. Podmienkou súťaže je aj tajná receptúra, v ktorej musela žiačka predviesť krájanie zeleniny podľa rôznych spôsobov. Čas na prípravu predjedla bol 180 minút.
V odbore cukrár súťažila žiačka 3. ročníka Lea Špirková, ktorá sa v minulosti zúčastnila už niekoľkých súťaží. Jej úlohou bolo pripraviť dezert s použitím hrušky, citróna a čokolády. Dezert „Splynutie“ bol s mandľovým korpusom, naplnený lemon curd a jemným mandľovým krémom, dochutený bol hruškovým mousse a bielou čokoládou. Okrem toho musela pripraviť škoricové slimáky a to všetko musela stihnúť v časovom limite 180 minút. Svojou šikovnosťou si vybojovala 3. miesto.
Ďalší úspešní súťažiaci..
Servírky Vanessa Štrbáková a Vanesa Malá, žiačky 3. ročníka hotelovej akadémie, pripravovali slávnostnú tabuľu, ktorá musela ladiť s témou súťaže. Zostavili slávnostné menu, prestreli tabuľu a pri obhajobe museli názorne predviesť podávanie jednotlivých chodov. Ich prestieranie získalo krásne 2. miesto.
Barman Tomáš Malina, ktorého meno je poslednú dobu veľmi často spomínané, si v barmanskom boji vybojoval 2. miesto. Jeho miešaný nápoj s názvom „Jarná hmla“ bol plný chutí a vôní jari.
Súťaž priniesla žiakom mnoho nových skúseností, postrehov, odborných znalostí a veľké množstvo nezabudnuteľných zážitkov, ktoré využijú v odbornom aj v osobnom živote.
Všetkým súťažiacim gratulujeme!