• Názov projektu:  Turiec do Európy, Európa do Turca

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128910

  • Termín: 07.03.-08.03.2024

  • Počet účastníkov: 5+2

  • Odbor: barman, cukrár, kuchár, čašník

  • Miesto: Krakow, Poľsko

Na začiatok…

V dňoch 7.-8. marca sa žiaci a pedagogickí zamestnanci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine, už po štvrtýkrát, na pozvanie riaditeľky školy, zúčastnili medzinárodnej gastronomickej súťaže XXV Malopolski Konkurs Szkol Gastronomicznych v Krakowe. Súťaž organizovala Zespól Szkól Gastronomicznych nr 1 os. Zlotej Jesieni 16, 31-828 Kraków a tohtoročné motto znelo „Powróćmy jak za dawnych lat…“

Za SOŠ OaS sa súťaže zúčastnili 4 študenti: v kategórii barman školu reprezentoval Martin, žiak zo 4. ročníka odboru hotelová akadémia, v kategórií čašník, servírka, v téme slávnostná tabuľa – reprezentovali žiačky 3. ročníka z rovnakého odboru, servírky Kristínka a Nicol. V kategórií cukrár to bola žiačka 2. ročníka z rovnakého odboru Lea a v kategórií kuchár to bola Maťka, ktorá sa už zúčastnila nejednej gastro súťaže.

Všetci súťažiaci sa na túto súťaž pripravovali dlhodobo a veľmi zodpovedne pod vedením svojich majstrov OVY a pedagógov odborných predmetov.

Súťaž…

Barman Martin pripravil nealkoholický nápoj Babičkin čaj. V súťaži zaujal nielen svojím profesionálnym vystúpením, technikou miešania, ale aj výborne dochuteným a vybalancovaným drinkom a v silnej konkurencii obsadil medzi zahraničnými účastníkmi krásne 2. miesto.

Dievčatá z odboru čašník, servírka pripravili a obhajovali slávnostnú tabuľu s názvom Včelárske remeslo – história a budúcnosť a ich výkon im vyniesol 1. miesto!

Konkurencia v odboroch cukrár a kuchár bola mimoriadne silná a výkony všetkých účastníkov boli veľmi profesionálne. Dievčatá sa však nenechali zahanbiť.

Cukrárka Lea pripravovala dezert „black forest“ plnený černicovým pyré, ochuteným tonka fazuľou a ganášou z bielej čokolády s ružovým sirupom.

V kategórií kuchár súťažiaca Martina pripravovala roládku z hovädzej roštenky plnenú penou z hovädzej pečene s plátkami jemne zaúdeného hovädzieho jazyka, karamelizovanou baby mrkvou, chrenovou velute omáčkou a čipsami z medvedieho cesnaku.

Ich výkony im obom priniesli čestné uznanie za účasť, medzi zahraničnými účastníkmi, získali súťažiace 4. miesto.

Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme a veríme, že ich výkony a medzinárodné úspechy budú motiváciou pre ďalších študentov.