Na začiatok…
V dňoch 7.-8. marca sa žiaci a pedagogickí zamestnanci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine, už po štvrtýkrát, na pozvanie riaditeľky školy, zúčastnili medzinárodnej gastronomickej súťaže XXV Malopolski Konkurs Szkol Gastronomicznych v Krakowe. Súťaž organizovala Zespól Szkól Gastronomicznych nr 1 os. Zlotej Jesieni 16, 31-828 Kraków a tohtoročné motto znelo „Powróćmy jak za dawnych lat…“
Za SOŠ OaS sa súťaže zúčastnili 4 študenti: v kategórii barman školu reprezentoval Martin, žiak zo 4. ročníka odboru hotelová akadémia, v kategórií čašník, servírka, v téme slávnostná tabuľa – reprezentovali žiačky 3. ročníka z rovnakého odboru, servírky Kristínka a Nicol. V kategórií cukrár to bola žiačka 2. ročníka z rovnakého odboru Lea a v kategórií kuchár to bola Maťka, ktorá sa už zúčastnila nejednej gastro súťaže.
Všetci súťažiaci sa na túto súťaž pripravovali dlhodobo a veľmi zodpovedne pod vedením svojich majstrov OVY a pedagógov odborných predmetov.
Súťaž…
Barman Martin pripravil nealkoholický nápoj Babičkin čaj. V súťaži zaujal nielen svojím profesionálnym vystúpením, technikou miešania, ale aj výborne dochuteným a vybalancovaným drinkom a v silnej konkurencii obsadil medzi zahraničnými účastníkmi krásne 2. miesto.
Dievčatá z odboru čašník, servírka pripravili a obhajovali slávnostnú tabuľu s názvom Včelárske remeslo – história a budúcnosť a ich výkon im vyniesol 1. miesto!
Konkurencia v odboroch cukrár a kuchár bola mimoriadne silná a výkony všetkých účastníkov boli veľmi profesionálne. Dievčatá sa však nenechali zahanbiť.
Cukrárka Lea pripravovala dezert „black forest“ plnený černicovým pyré, ochuteným tonka fazuľou a ganášou z bielej čokolády s ružovým sirupom.
V kategórií kuchár súťažiaca Martina pripravovala roládku z hovädzej roštenky plnenú penou z hovädzej pečene s plátkami jemne zaúdeného hovädzieho jazyka, karamelizovanou baby mrkvou, chrenovou velute omáčkou a čipsami z medvedieho cesnaku.
Ich výkony im obom priniesli čestné uznanie za účasť, medzi zahraničnými účastníkmi, získali súťažiace 4. miesto.
Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme a veríme, že ich výkony a medzinárodné úspechy budú motiváciou pre ďalších študentov.